Waarom kiezen voor een bijgebouw in hout?

In de categorie Houtsoorten
Hout is een heel duurzaam materiaal: het gaat jaren mee. Met de juiste afwerking is hout bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Verder zijn bouwwerken uit hout heel zuinig. Aangezien hout traag afkoelt en traag opwarmt, isoleert het goed en moet je amper stoken of koelen. Hout beschermt bovendien zichzelf op natuurlijke wijze tegen brand, wat het dus ook een zeer brandveilig materiaal maakt. Ten slotte is hout natuurlijk ook gewoon mooi, je kijkt telkens weer naar een stukje natuur.


Met welke houtsoorten werkt Oakwood Projects?

Bij Oakwood Projects gebruiken we enkel houtsoorten van topkwaliteit. In de eerste plaats is dat goed gedroogde Franse eik, maar ook andere houtsoorten zoals padouk of afrormosia zijn mogelijk.


Wat moet ik weten over eik als houtsoort?

De eik is één van de vaakst gebruikte loofhoutsoorten. Hij komt voornamelijk uit Europa en Noord-Amerika. Er bestaat zowel rood eiken, dat licht- tot rozebruin is, als wit eiken, dat licht- tot goudbruin is. Bij beide steekt het kernhout fel af tegen de bleke spint (het niet-verkernde hout). Eiken balken moet langzaam op natuurlijke wijze gedroogd worden, om zo de kans op scheuren en vervormingen te vermijden. Bij Oakwood Projects gebruiken we voor de gevelbekleding enkel goed gedroogde eik uit Frankrijk.


Wat moet ik weten over padouk als houtsoort?

De houtsoort padouk komt uit Midden- en West-Afrika en is heel duurzaam. Door zonlicht vergrijst padouk, oorspronkelijk is de houtsoort namelijk koraalrood. Uiteindelijk wordt hij bruinachtig tot grijs. Padouk trekt niet snel krom, het is dus een zeer stabiele houtsoort. Het leent zich perfect voor buitenschrijnwerk.


Wat moet ik weten over afrormosia als houtsoort?

Afrormosia wordt ook wel eens assamela genoemd. Het is een duurzame Afrikaanse houtsoort met een goudbruine kleur. Hij wordt wel eens gebruikt als vervanger van teak, want hij heeft nagenoeg dezelfde kleur en textuur als teak. Afrormosia is weliswaar minder olieachtig dan teak. Als houtsoort is afrormosia uitstekend geschikt voor gevelbekleding, ramen en deuren.

Andere vragen in de categorie: Houtsoorten

Naar het overzicht van de veelgestelde vragen