Vergunning voor een aangebouwd bijgebouw

In de categorie Wetgeving

Wat is een een aangebouwd bijgebouw?

Met een aangebouwd bijgebouw breid je je woning uit. Het kan gaan om een veranda, een terrasoverkapping, een carport tegen de zijgevel, een annex met bijkeuken of een kleine gelijkvloerse uitbreiding…


Wat is de maximale oppervlakte voor een aangebouwd bijgebouw?

Voor elke woning geldt een maximum van 40 vierkante meter aan aangebouwde bijgebouwen. Reeds bestaande aangebouwde bijgebouwen moeten altijd meegeteld worden bij de berekening van de maximale oppervlakte.


Heb ik een vergunning nodig om een houten aangebouwd bijgebouw te plaatsen?

Voor aangebouwde bijgebouwen of woninguitbreidingen is in de regel een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (vroeger bouwvergunning genoemd) nodig, al volstaat soms een melding.
Concreet kan de vergunningsplicht voor een aangebouwd bijgebouw vervangen worden door een meldingsplicht als 1) het bijgebouw niet hoger is dan 4 meter (vanaf de grond) 2) het de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigt 3) in de zijtuin minstens 3 meter en in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijft of tegen een aanpalend gebouw gebouwd is. Het bijgebouw mag tot op de perceelsgrens reiken, zolang de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt en de bouwdiepte van het bijgebouw de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijdt. 4) aan voorwaarden in de checklist voldoet.
Let op: In jouw gemeente kunnen andere (strengere) voorschriften gelden dan de hierboven beschreven algemene regels. Het is daarom steeds aangeraden om eerst contact op te nemen met de verantwoordelijke dienst van jouw lokale bestuur.


Moet voor een houten aangebouwd bijgebouw met een architect gewerkt worden?

De medewerking van een architect is in principe verplicht voor bouwwerken waarvoor een vergunning nodig is, zoals een aangebouwd bijgebouw. Een beperkt aantal handelingen zijn weliswaar vrijgesteld van de medewerking van een architect, waaronder ook het plaatsen van constructies met een maximumoppervlakte van 40 vierkante meter en een kroonlijsthoogte beperkt tot 3 meter en nokhoogte tot 4,5 meter.


Hoe kan ik een vergunning voor de werken aan mijn houten aangebouwd bijgebouw aanvragen?

Een aanvraag voor het plaatsen van een aangebouwd bijgebouwd kan via de snelinvoer.
Naar het overzicht van de veelgestelde vragen